Offshore Experience Maritiem Museum Rotterdam
Offshore Experience – Maritiem Museum Rotterdam
Het Maritiem Museum Rotterdam is een scheepvaart- en havenmuseum in het centrum van Rotterdam welke jaarlijks 130.000 bezoekers trekt.
Het museum wil bezoekers bewust maken van de enorme invloed die de maritieme wereld heeft op ons dagelijks leven. De nieuwe Offshore Experience is een uitdagende tentoonstelling voor jong en oud. Middels een zoektocht naar energie op zee ervaren bezoekers zelf welke exceptionele situaties bedrijven en werknemers in de offshore-industrie dagelijks voor de kiezen krijgen. Hoe belangrijk energiewinning op zee is voor onze economie en voor ons dagelijks leven. En hoe de Nederlandse offshoresector wereldwijd excelleert bij de meest uiteenlopende projecten.

In de 800 vierkante meter grote Offshore Experience wanen bezoekers zich op zee. Tijdens diverse interactieve uitdagingen/spellen wordt gekeken hoe geschikt bezoekers zijn in bijvoorbeeld diepzeeboren of het op zijn plek houden van een vrachtschip bij windkracht 10. Via een lift dalen de
bezoekers af naar een diepte van drie kilometer onder het zeeoppervlak waar o.a. de grootste peppersghost van Europa staat. Een holografische film in een echt decor toont de diverse werkzaamheden van net onder het zeeoppervlak tot 3 km diep. In deze donkere ruimte kan in stilte gekeken worden naar 3D-projecties van onderwaterrobots, diepzeefauna en objecten op ware grootte.

D-Colours is gevraagd om de attributen in de peppersghost van decoratieve elementen te voorzien. Zo staan er twee grote, in staal gedecoreerde, pylonen waarop een tal van onderwaterschepsels (schelpen, anemonen, mosselen, etc.) gedecoreerd zijn. De verschillende attributen presenteren het diepteniveau waarin de bezoeker zich bevindt. Ook zijn er teksten op de pylonen aangebracht die de diepte verduidelijken en is de ruimte afgewerkt met kelpen. Dit zijn onderwaterplanten die bekend staan om hun sierlijk blad. Wij hebben deze in zijn geheel van streng tot blad nagebootst. De kelpen geven een mooi effect in combinatie met de peppersghost. Aan de grens van de aangebrachte decoraties hebben wij de vloer voorzien van Maas stenen. Deze stenen accenturen het gevoel van de onderwaterwereld. Maar de peppersghost is het ware spektakelstuk van de onderwaterwereld. De bezoekers kijken hier hun ogen uit!
De opdrachtgever van het project is Bruns (www.bruns.nl) en de peppersghost is verzorgt door Dutch Igloo (www.dutchigloo.com).